Equilybrium

Kaj ti je bolj pomembno: telesna zmogljivost ali telesni izgled?

training, muscles, arms

To vprašanje sem pred nekaj leti postavil sledilkam na svojem instagram profilu. 57% jih je izbralo zmogljivost, medtem ko jih je 43% izbralo izgled. Tako rezultati kot tudi tema sta izzvala številne debate in polemike, zato sem se odločil, da bom okoli tega napisal nekaj besed.

Iskreno sem pri ženskah pričakoval rezultat v prid pomembnosti telesnemu izgledu (tukaj izvzamem ženske, ki se tekmovalno ukvarjajo s športom). Pričakoval sem namreč, da je večina žensk telesno aktivnih zaradi želje po izboljšanju ali ohranjanju njej zadovoljivega telesnega izgleda. Po mojem mnenju in po mnenju nekaterih sogovornikov, je ženskam najbrž bolj pomembno, da ohranijo ali zmanjšajo konfekcijsko število oziroma, da se počutijo zadovoljne v poletnem bikiniju, kot pa da naredijo 10 počepov s 50 kg oziroma porabijo 10 min manj iz Solkana na Sabotin.

Verjetno, če bi postavil vprašanje na podoben način, bi odstotki izgledali nekoliko drugače. Po drugi strani, mi je ena posameznica dejala, da ji je najpomembneje to, da ji redna telesna aktivnost omogoča občutek sposobnosti, da njena vsakodnevna opravila opravlja z manjšim naporom kot sicer. Mogoče so nekatere punce podobno razumele moje vprašanje, zato obstaja polemika, da je vprašanje bilo zastavljeno preveč splošno in premalo konkretizirano v smislu telesnih sposobnosti.

Ampak, ali nimaš lahko obojega?

Seveda, ti dve stvari sta si bolj skupni, kot sta si izključujoči. Enostavna logika ti pove, da kdor se pogosto in redno ukvarja s športom običajno tudi dobro izgleda. Tukaj se gre bolj za detajle. In detajli so pomembni.

V določenem trenutku ali situaciji tekom procesa redne in usmerjene telesne aktivnosti, se bo posameznica, ki stremi k napredku, primorana odločiti ali bi se rada bolj posvetila izboljšanju telesnega izgleda (po njenih standardih) ali izboljšanju telesnih sposobnosti.

Primer: Posameznica, ki ni ravno začetnica, bi rada izboljšala čas teka na 5 km. Obenem bi rada izgubila nekaj maščevja, da bo čez 2 meseca izgledala lepše v bikiniju na plažah Fuerteventure. Energetski deficit, ki bi omogočal izgubo maščevja, ne bi ravno podpiral procesa treninga za razvoj vzdržljivosti, ki bi bil nujen za zmanjšanje časa teka na 5 km. Ali pa posameznica, ki se ji zdi fino, da bi izvedla en zgib brez podpore ali pomoči elastike bo zaradi procesa vadbe, ki ji bo to omogočil, lahko razvila bolj izrazite hrbtne mišice, kar bi lahko pri njej izzvalo nezadovoljstvo s telesnim izgledom.

Moja dolžnost v takih primerih je, da jo na podobne situacije previdno opozorim, zato je poznavanje dileme sposobnost/izgled v podobnih primerih ključno.

Zakaj je to sploh pomembno zate?

Po nekaj mesecih, ko začetna motivacija upade potrebuješ dobro strategijo, da telesna aktivnost ostane redna, zanimiva in prijetna. Učinkovito sredstvo za doseganje le tega, je postavljanje in osvajanje manjših ciljev na tedenski ali mesečni ravni. Doseganje le teh te bo krepilo s samozavestjo, zadovoljstvom, prijetnim počutjem in zdravjem. Enostavno tukaj moraš vedeti kaj si želiš, da bo tisto kar dosežeš ustrezalo tvojim željam in ciljem. Identificiranje in konkretiziranje tvojih želja ti bo tako pomagalo pri premagovanju dvomov, ki se ti bodo pojavili na poti uspeha. Lažje je, če veš zakaj se matraš. Če še nisi povsem prepričana kaj si zares želiš, prisluhni malo bolj. Globoko v sebi imaš tisti glas, ki si ga toliko časa ignorirala ali negirala.

To je tisto kar rabiš.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *