Equilybrium

HUJŠANJE 101 – predgovor

weight loss, loose pants, woman

Nekako sem dobil idejo, da bi snemal VLOG o temi hujšanja, v katerem bi skozi serijo posnetkov postopoma izpostavil vse, kar moramo vedeti o hujšanju, z namenom, da bi se tega procesa lotili čim bolj učinkovito in telesu prijazno. Ampak preden bi se, zaradi moje butaste perfekcionistične narave, sprijaznil s svojo mimiko, kretnjami in zvenom glasuu, bi najverjetneje bil že julij, ko se bojo tisti pravi moški med sabo lahko hvalisali kako med stojo (navadno, ne tisto na rokah) uspešno balansirajo pločevinko piva na trebuhu. Ali pa kako mora pravi moški imeti svoje orodje pod streho. Torej ja, trajalo bi preveč časa, zato sem se odločil da bom vztrajal pri pisanju/tipkanju, ker to mi gre (recimo da) nekoliko bolje. Sploh pa ne smem preveč čakati, ker najbolj hrabri ptički s svojimi melodičnimi arijami že vabijo postavne ptičkice v skupen ljubezenski akt, kar nakazuje na prihajajočo pomlad in s tem gonjo nas ljudi po poletnem telescu leta 2021, ko bodo koronavirusne restrikcije upam da malo popustile in bomo lahko ponovno skrivali naše nesigurnosti za napetimi bicepsi, okroglimi ritkami in izklesanimi trebuhi.

Zakaj bi se sploh nekdo lotil hujšanja in zakaj moram prav jaz o tem pisati?

Vsekakor ni moj namen, da bi komu moraliziral in mu namigoval, da mora shujšati. Količina maščobe namreč nikakor ne definira tvoje človeške vrednosti in v resnici me ne briga preveč kakšna je tvoja telesna sestava (razen, če si moja stranka in prihajaš k meni z željo po izboljšanju le te, ampak o tem kdaj drugič). Načeloma se ljudje večinoma odločajo za hujšanje zaradi izboljšanja svojega telesnega izgleda (glede na njihovo percepcijo lepega izgleda telesa) in s tem povezane samopodobe, ter zaradi zdravja – v primeru prekomerne telesne mase ali debelosti. Kombinacija splošnega nezadovoljstva z lastnim telesnim izgledom in porastom prekomerne telesne mase in debelosti v naši družbi odražata obširno število posameznikov, ki se s tem procesom soočajo. Kjer je interes množice velik, tam je priložnost za dobiček, zato je trg preplavljen s kopico praks in na kupi produktov, ki obljubljajo spremembe epskih razsežnosti, a v resnici niso vredne počenega groša. Posledično so posamezniki zmedeni, ker pogosto preveč pozornosti namenjajo nerelevantnim zadevam in so od neuspešnih poskusih hujšanja tako frustrirani, da sebe označijo kot zgube, ki jim ne bo nikoli uspelo ali pa si celo pripišejo neke, tipično z metabolizmom povezane težave, ki so odgovorne za njihov neuspeh.

Namen mojega pisanja bo ločiti zrnje od plevela in te postopoma naučiti ali vsaj seznaniti z učinkovito, znanstveno podprto in varno metodo hujšanja. Če lahko kako doprinesem k družbi, je to najverjetneje preko deljenja mojega znanja, ki sem ga tekom študija, samoizobraževanja in prakse pridobil. V resnici nisem ničesar pogruntal, nimam magične zvijače in prav tako nisem kdovekak motivator. Sem pa izrazito radoveden, vedoželjen resnicoljub, ki se trudi razumeti kineziološko znanost in jo skuša naprej podati skozi svoje oči preko lastne interpretacije v upanju, da je vsebina, ki jo širim posamezniku razumljiva, zanimiva in dostopna.

Pričakujete lahko torej, da bom v seriji tekstov skušal pojasniti vse, kar je v resnici pomembno za učinkovito hujšanje. Pisal bom o določanju ciljev, energetskem ravnovesju, vnosu makrohranil, vadbi, metabolični adaptaciji in vse skupaj medsebojno povezoval preko praktičnih primerov in pogostih zapletov, ki se tekom hujšanja dogajajo. Potrudil se bom, da bom jedrnat in razumljiv ter na nek svoj, čuden način sarkastično humoren in piker do vseh obstoječih nesmiselnih praks in mišljenj z namenom, da bi obdržal tvojo pozornost preden me poskrolaš in zdrsneš naprej k naslednjemu guruju, ki prodaja  »neverjetno močan topilec maščobe z močnejšo sestavo za dvojno moč kurjenja maščob in intenzivnejše rezultate oblikovanja postave«. Wow.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *